teisipäev, 20. aprill 2021

SAMBLAD JA SAMBLIKUD

    SAMBLAD JA SAMBLIKUD 


 



Samblaid ja samblikke on kõikjal meie ümber. Metsaalust katab mõnus samblavaip, vanu kiviaedu katab tore harilik kaksikhammas.


Sammalde ja samblike maailm on põnev ja lai, samblike ja sammalde näol on  tegemist radikaalselt erinevate organismidega.

Samblad kuuluvad taimeriiki, neil on varred ja lehed, juuri asendavad risoidid. Samblikud seevastu on seeneriigi kodanikud - tegu on liitorganismidega.

"Samblik koosneb seeneniidistikust ja sinna vahele põiminud vetikarakkudest


Samblal ja samblikul vahetegemiseks on tähtis värv: kõik, mis roheline, on sammal, samblike värviskaalal võib seevastu kohata oranži, kollast, halli, pruuni, sinakat, rohekat ja teisi toone.

 Meie Sinilille rühma  looduse uurijad käisid ka metsas neid huvitavaid ja põnevaid samblaid ja samblike otsimas ja lähedalt uurimas. 






Et ikka nii põnevaid asju saaks veel sügavamalt ja lähemalt uurida viisime endaga kaasa oksi millel leidus erinevaid samblike ja haarasime kaasa ka samblaid mida lasteaias täpsemalt uurida. 

 Meie uurijad skasutasid toredat mikroskoopi. 
See lihtsalt kasutatav mikroskoop võimaldab vaadata igapäevaste esemete imelist maailma väga lähedalt,  lausa kuni 43-kordse suurendusega.

Küll on põnev 





Kui samblad ja samblikud lähemalt uuritud, tegime ka teistele lasteaia lastele uurimiseks väikese plakati. 



Taas kord oli meil abiks ka teematilised mängud mida saad ka ise mängida kui avad QR-koodis 




 













Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar