esmaspäev, 18. jaanuar 2021

Kullerkupud kasvatasid idusid

   Tervislikud idud meie toidulaual

Lapsed tutvusid minikasvuhoone ettevalmistustöödega, seemnete külvamisega, kastmisega, taimede eest hoolitsemisega nende kasvamise vältel, mille tulemusena sai iga laps ka värskeid idusid maitsta.


Õpetaja tutvustas lastele idude olemasolu ning nende tervislikkust ja tarvitamist toiduks. 

Idude kohta võib kahtlemata kasutada ütlemist „väike, aga tubli“ – tillukesest seemnest võrsuvad idud sisaldavad palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid, mis võiksid olla meie toidulaual aastaringselt.

Idudel on suur kaaliumisisaldus ja see on vajalik selleks, et meie närvid ja lihased oleksid korras. Lisaks kaaliumile sisaldavad idud ka magneesiumi, kaltsiumi, tsinki ning väävlit. Magneesium on vajalik luudele, samuti südame tööks ja vereringe toimimiseks. Kaltsiumgi on oluline luude ja hammaste tervise seisukohast, lihaste normaalse töö tagamiseks ning normaalse vererõhu hoidmiseks. Tsink toetab meie immuunsüsteemi, osaleb vereloome protsessis ja toimib antioksüdandina. Eriti oluline on tsink rasedatele ja kasvueas lastele. Väävel on vajalik luudele ja kõhredele, samuti toetab väävel maksa tööd ja maksa puhastumist.

Uurisime lastega erinevaid seemneid, millest siis hakkame idusi kasvatama (värvus, suurus, kuju). Meie katsetasime kasvatada järgmiste idude seemneid: Päevalill idandamiseks, Hiina lehtnaeris MIZUNA (punane), Jaapani sinep-lehtnaeris KOMATSUMA (Brassica rapa var. komatsu), Jaapani lehtnaeris ehk misuuna - MIZUNA (Brassica juncea & Brassica).


Samal ajal jälgisime ka sibula juurestiku kasvamist. Lapsed said teada, kui kasulik on sibul ning kui mõnus on tema maitse. Panime vette sibulad, et saaksime sibula juurte kasvamist jälgida ja samas ka tervislikku vitamiiniampsu nautida. 


Juba kahe päeva pärast märkasid lapsed väikesi taimeoksakesi mullast välja piilumas. Lapsed mõistsid, et idud kasvavad väga kiiresti. Suure huvi ja põnevusega kastsid lapsed taimi ja ootasid, et millal nad juba neid maitsta saaksid. 


Viiendal päeval olid idud juba piisavalt suured, et saime neid koos lastega maitsma hakata. Kõige suuremaks ja tugevamaks  kasvasid päevalille idud, teised olid mõnevõrra pisemad. Lastele maitsesid ka kõige rohkem just mahlased ja mahedad päevalille idud. Teised idud olid vürtsikamad ja tugevamad maitsega. Värvuselt erines teistest idudest kõige enam punane Hiina lehtnaeris, mis oli ka väga vürtsika maitsega. Jaapani lehtnaerist ehk misuunat  ei saanud me kahjuks maitsta kuna see ei idanenud. 


Sibulate juurestik hakkas ka väga kiiresti edenema. Juba mõne päevaga olid ilmunud nähtavale valged juurekesed, mis läbipaistvast topsist kenasti näha olid. Iga päevaga täienes juurestik jõudsalt tugevamaks ja tihedamaks. Mõnevõrra hiljem tulid nähtavale ka rohelised varrekesed, mida lapse proovida said. Lastele maitseb väga rohelise sibula amps, mis on ohtralt vitamiine täis. 

Lastele idud väga maitsesid, sõid isukalt ja küsisid juurde....
Detsember 2020


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar