Tervislikud idud meie toidulaual
Lapsed tutvusid minikasvuhoone ettevalmistustöödega, seemnete külvamisega, kastmisega, taimede eest hoolitsemisega nende kasvamise vältel, mille tulemusena sai iga laps ka värskeid idusid maitsta.
Õpetaja tutvustas lastele idude olemasolu ning nende tervislikkust ja tarvitamist toiduks.
Idude kohta võib kahtlemata kasutada ütlemist „väike, aga tubli“ – tillukesest seemnest võrsuvad idud sisaldavad palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid, mis võiksid olla meie toidulaual aastaringselt.
Idudel on suur kaaliumisisaldus ja see on vajalik selleks, et meie närvid ja lihased oleksid korras. Lisaks kaaliumile sisaldavad idud ka magneesiumi, kaltsiumi, tsinki ning väävlit. Magneesium on vajalik luudele, samuti südame tööks ja vereringe toimimiseks. Kaltsiumgi on oluline luude ja hammaste tervise seisukohast, lihaste normaalse töö tagamiseks ning normaalse vererõhu hoidmiseks. Tsink toetab meie immuunsüsteemi, osaleb vereloome protsessis ja toimib antioksüdandina. Eriti oluline on tsink rasedatele ja kasvueas lastele. Väävel on vajalik luudele ja kõhredele, samuti toetab väävel maksa tööd ja maksa puhastumist.
Uurisime lastega erinevaid seemneid, millest siis hakkame idusi kasvatama (värvus, suurus, kuju). Meie katsetasime kasvatada järgmiste idude seemneid: Päevalill idandamiseks, Hiina lehtnaeris MIZUNA (punane), Jaapani sinep-lehtnaeris KOMATSUMA (Brassica rapa var. komatsu), Jaapani lehtnaeris ehk misuuna - MIZUNA (Brassica juncea & Brassica).
Samal ajal jälgisime ka sibula juurestiku kasvamist. Lapsed said teada, kui kasulik on sibul ning kui mõnus on tema maitse. Panime vette sibulad, et saaksime sibula juurte kasvamist jälgida ja samas ka tervislikku vitamiiniampsu nautida.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar